Soiurile tutun

Tipurile de tutun din Romania :

a.)oriental(Djebel 123)
b.)oriental(Molovata 94)
Aceste 2 specii dau tutunul de cea mai buna calitate pe solurile nisipo-lutoase insorite din Oltenia,Dobrogea, si estul Moldovei.Din el se produc tigari fine si havane.
c.)Semioriental Ghimpati 55, Ghimbati 69,pe solurile
mijlocii din sudul Moldovei si sud-estul Munteniei ,tutunul este de buna calitate.
d.)Virginia Virginia 196, Virginia 207, pe solurile profunde , permeabile si cu fertilitate scazuta din sudul Olteniei si pe solurile aluviale de pe Mures , produc tutun de calitate superioara pentru tigari fine si pipa.
e.)Burley Burley 114, Burley 194, Tenessee 86,pe soluri lutoase,fertile in centrul si nord-vestul Transilvaniei, produc tutun de calitate medie pentru tigari.
f.)Mare Consum Banat 13, Banat 95, Baragan 132, pe solurile lutoase , fertile din nord-vestul Banatului, Crisana si Campia Baraganului, tutunul produs este destinat tigarilor comune, fiind de calitate inferioara.


Soiurile de tutun au rezultat din hibridarea a doua sau mai multe varietati, având particularitati morfologice, biologice si calitative care le grupeaza în tipuri de tutun: oriental, semioriental, Virginia, de mare consum, Burley, pentru tigari de foi.

Tipul oriental se caracterizeaza prin frunze mici (lungimea frunzelor la etajul mijlociu, 20 – 25 cm), precocitate mare (de la plantare – înflorire, 50 – 65 zile), tesutul frunzelor catifelat si elastic; continutul în nicotina scazut; continutul în hidrati de carbon solubili ridicat; aroma si gust placute la fumat. Dupa uscare predomina culorile galbena, galben-portocalie si rosie-deschisa. Capacitatea de productie este mica (1.100 – 1.400 kg frunze uscate la ha), dar calitatea este superioara. Sunt recomandate în cultura soiurile: Djebel R.P. 123, Molovata 94, Molovata 178, Djebel 212, Djebel 252, Djebel 143.

Tipul semioriental are frunzele mai mari (lungimea frunzelor la etajul mijlociu, 25 – 32 cm), perioada de vegetatie mai lunga (de la plantat la înflorit 75 -80 zile), tesut foliar elastic, continut în nicotina mai ridicat, continutul în hidrati de carbon solubili mai scazut, decât la tipul oriental.

 

Prin uscare frunzele se coloreaza roscat, asigurând tigarete de calitate mijlocie si consum mare. Capacitatea de productie este mai ridicata (1.500 — 2.000 kg/ha frunze uscate), având si o mare plasticitate ecologica. Se cultiva soiul Ghimpati RP 55, Ghimpati 111.

Tipul Virginia se caracterizeaza prin frunze mult mai mari (lungimea frunzelor la etajul mijlociu, 40 – 50 cm), perioada de vegetatie mijlocie (de la plantat la înflorit 60 – 85 zile), continut mijlociu de nicotina, continut în albumine scazut. Prin uscare artificiala se obtin frunze galbene de diferite nuante, cu aroma fina, gust placut.

Asigura productii mari si constante de frunze uscate (1.800 -2.400 kg/ha), soiurile având mare plasticitate ecologica. Frunzele acestor soiuri se folosesc pentru obtinerea de tigarete de calitate superioara, în România sunt recomandate soiurile Virginia 1.173, Virginia 196, Virginia RP 207, Virginia 180.

Tipul Burley se caracterizeaza prin plante cu frunze mari, perioada de vegetatie lunga (de la plantat la înflorit, 85 – 90 zile;, conturul plantei conic, capacitate de productie ridicata (peste 2.000 kg/ha frunze uscate). Frunza este fina, elastica, cu capacitate mare de absorbtie si retinere a sosurilor, pretabila la obtinerea tigarilor de foi. Se cultiva soiurile: Burley 114 si Burley 235 Burley 224, Tenessee 86.

Tipul de mare consum grupeaza soiuri cu frunzele mari, perioada de vegetatie lunga, continut ridicat în nicotina (l – 5%), dar redus în hidrati de carbon solubili. Frunzele uscate produc un tutun de culoare rosie pâna la castanie-bruna. Capacitatea de productie este mare (1.800 – 2.400 kg/ha frunze uscate). Se obtin tigarete de calitate mijlocie si inferioara. Se cultiva soiurile Banat – 13, Banat RP 125, Baragan- 132, Baragan 133, Baragan 185, Banat 95.

Tipul pentru tigari de foi este caracterizat prin soiuri cu frunze mari, elastice, nefragile, potrivite pentru confectionarea tigarilor de foi. Sunt folosite soiurile Havana si Satmarean.

This entry was posted in Soiuri tutun and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s